A Bükk hegység

és az Upponyi-hegység

Sífutó turistajelzések a Bükkben

A Bükk hegységben található Bánkút, Magyarország egyik síközpontja. Sok sí- és szánkópálya várja a téli sportok szerelmeseit a Bükk-fennsíkon. ( Telente síbusz jár fel Miskolcról Bánkútra.) Két szálláshely is található itt, minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal.

A hegység azzal is büszkélkedhet, hogy a hegység 3 sífutó turistajelzéssel is rendelkezik. A Bánkút alatti csalánosi parkolóból indul a három, különböző nehézségű körtúra. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy menet közben is megváltoztathatjuk az elképzelésünket és lerövidíthetjük a túránk útvonalát.

Na, idáig az idilli kép a sífutó turistajelzésekről. :) A valóság egy kicsit árnyaltabb... A parkolónak már nyoma sincs a kiinduló pontnál - már abban is kételkedem, hogy esetleg egy sorompó miatt autóval egyáltalán megközelíthető lenne -, a sífutó utakat pedig megette az idő vasfoga, így sífutásra már teljességgel alkalmatlanok. ( Bedőlt fák, elgazosodott ösvények stb. ) Ellenben arra igenis alkalmasak, hogy a fennsík 900 méter magas csúcsait egy kellemes évszak-független sétával megkerüljük és megcsodáljuk a bükki Nagy-fennsík szépségeit. Különösen alkalmas kezdő túrázóknak, családoknak, már csak azért is, mert a jelzések felfestése ugyan régi, de még elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy követni tudjuk az útvonalakat. Mostanában a kiindulópont megtalálása ugyan már egy kis leleményességet igényel, de nem lehetetlen ( 2015 ). Induljunk el a bánkúti Fehér Sas Panzió bal oldalán található ösvényen lefelé a hegyről (OKK+S+Z+) mindaddig - miközben a Diabáz-barlangnál keresztezzük a csurgói makadám utat -, amíg a Z+ jelzés balra el nem kanyarodik a többi jelzéstől. Itt csatlakozik a Z+-hoz a Poo kerékpáros turistajelzés. Haladjunk a makadám úton (Z+Poo) - kb. száz méter -, amíg jobbra egy kis rét nem lesz. Ennek a közepénél egy ösvény indul a fenyőfák felé. Na, ez a kiindulópont. :) ( Ez volt a csalánosi parkoló. Idáig 500 métert tettünk meg Bánkúttól ) A fenyőfáknál megtaláljuk a PXSX és ZX jelzést. Innentől kezdve már könnyebb a dolgunk. Az összes jelzés erre a pontra fog visszavezetni minket.

Tippek a jelzések bejárásához : Valószínűleg a fenyőfák közötti úton fogunk elindulni - kék nyíllal jelöltem a térképen -, mivel a másik útvonal már járhatatlan ! (Kék X-el jelöltem. ) Javasolt a túránkat a földúton befejezni, nem követve a jelzést, mert a rét nagyon gazos és tele van mély gödrökkel ! ( Lila szaggatott vonallal jelöltem a javasolt utat. ) A makadám utat elérve már könnyen visszajuthatunk Bánkútra.

Ha a követett jelzésünk makadám úttal, vagy másik turistajelzéssel találkozik, ajánlott alaposan szétnézni, hogy merre vezet tovább az utunk, mert ez nincs egyértelműen jelölve !

Csalánosi parkoló

A sífutó turistajelzések

ZX : A legrövidebb és legkönnyebb útvonal.

Hossza : 2.5 km

Emelkedés : 53 méter

Süllyedés : 53 méter

 

SX : A közepes hosszúságú és nehézségű útvonal.

Hossza : 4.6 km

Emelkedése : 105 méter

Süllyedése : 105 méter

 

PX : A legnehezebb és leghosszabb útvonal.

Hossza : 6.8 km

Emelkedése : 175 méter

Süllyedése : 175 méter

 

Sífutó turistajelzések